Charakteristika jačmeňa

Sladovnícky jačmeň je jednou z najvýznamnejších poľnohospodárskych plodín pestovaných na Slovensku. Je to dôsledok tradície pestovania ako aj dobrých pozícií slovenských sladovní na zahraničných trhoch, kde od roku 1998 Slovenská republika zvyšuje a stabilizuje export sladu. 

Jačmeň zaraďujeme medzi najstaršie známe obilniny. Predpokladá sa, že jačmeň sa na európske územie dostal z Prednej Ázie. Na našom území sa pestoval už veľmi dávno, čo potvrdzuje aj množstvo archeologických nálezov.

Rozmach v pestovaní nastal v 16. a 17. storočí zásluhou intenzívnejšieho obilninárstva, ktoré vytváralo predpoklady na spracovanie jačmeňa na slad a následne aj na varenie piva. Priaznivý rozvoj v pestovaní jačmeňa u nás bol narušený v rokoch Prvej svetovej vojny. Po jej skončení sa však pestovanie rýchlo obnovilo.

Špecifikácia jačmeňa

Odrodová skladba pre kampaň 2017-2018:

  Dvojradový jarný sladovnícky jačmeň Dvojradový ozimný sladovnícky jačmeň
Preferované odrody  Kangoo
Malz
Signora
Wintmalt
Akceptované odrody
(v limitovanom množstve)
Marthe
Laudis
Violetta
Skúšobné odrody pre kampaň 2017-2018 Overture
Oddysey
Casanova

Nákupná špecifikácia pre kampaň 2017-2018:

Jarný sladovnícky jačmeň Ozimný sladovnícky jačmeň
Vlhkosť max. 14,0 % max. 14,0 %
Podiel zrna nad sitom 2,5mm x 20mm min. 85 % min. 85 %
Poškodené zrná max. 2 % max. 2 %
Zrno s hnedastými špičkami max. 2 % max. 2 %
Celkový odpad max. 6 % max. 6 %
Klíčivosť min. 95 % min. 95 %
Dusíkaté látky min. 9,5 %; max. 12,0 % min. 9,5 %; max. 12,0 %
Plesnivé zrná 0 % 0 %
Výskyt obilných škodcov  0 % 0 % 
Naklíčené zrná najviac  0 % 0 % 
Zrno sladovníckeho jačmeňa nesmie obsahovať semená slnečnice, nesmie byť sušené v sušiarňach, iba prirodzenou cestou, musí byť zdravé, vyzreté, bez škodcov a cudzích pachov, nesmie obsahovať zrná s jasne naplesnenou a plesnivou plevou, musí mať slamovo žltú farbu.

Naši Dodávatelia

Na Slovensku má pestovanie jarného jačmeňa na sladovnícke účely dlhodobú tradíciu. Celkovo sa na Slovensku ročne osieva cca. 220.000 ha jarným jačmeňom. Medzi hlavné produkčné oblasti patrí aj východoslovenská nížina, kde sa pestuje jačmeň na ploche cca. 40.000 ha.

Pre Sladovňu a.s. Michalovce sú hlavné spádové oblasti nákupu okresy Michalovce, Sobrance, Trebišov, Vranov n/Topľou, Košice a Prešov.

Spoločnosť nakupuje takmer celú potrebu sladovníckeho jačmeňa z regiónu východného Slovenska, no zmluvných pestovateľov má aj v okresoch Poprad, Spišská Nová Ves, Levice, Komárno, Dunajská Streda a severovýchodnej časti Maďarska v okoli Miskolca.

Sladovňa, a.s. Michalovce

Močarianská 14
071 01, Michalovce
Slovenská republika

E-mail: sladovna@sladovna.sk
Telefón: +421 56 642 48 36, 53 33
Fax: +421 56 642 43 33
Dôležité kontakty

Certifikáty kvality

Sladovnícky poľný deň Trebatice